x

Consell Farmacèutic

CELIAQUIA. Què és i recomanacions

La celiaquia o malaltia celíaca, és la malaltia intestinal més freqüent (1 cada 100) i consisteix en una intolerància permanent als aliments que contenen gluten.

El gluten és una proteïna que es troba en el blat, el sègol, l’ordi, el triticale, fècules, midons, espessants, sèmola, etc.

La celiaquia es caracteritza per una reacció inflamatòria, de base immune, que altera la mucosa de l’intestí prim i dificulta l’absorció de nutrients, produint pèrdua de gana i de pes, vòmits, atròfia muscular, diarrea crònica, distensió abdominal, alteracions del caràcter, retard del creixement en el nen, dèficit de ferro, calci i algunes vitamines, atròfia muscular i debilitat extrema. La pateixen persones predisposades genèticament, per aquest motiu pot haver-hi més d’un pacient celíac dins d’una mateixa família. En alguns casos els símptomes es desenvolupen en la infància i en altres en l’etapa adulta. En ambdós casos els símptomes poden variar o ser absents, dificultant el seu diagnòstic. Un signe característic és l’eliminació de femta de color clar i mala olor que sura a l’aigua, pel seu alt contingut en greix.

El tractament consisteix en una dieta estricta sense gluten durant tota la vida. D’aquesta manera, a les dues setmanes es normalitzen els símptomes i té lloc la reparació de la lesió de l’intestí prim en el cas d'haver-se produït.

Recomanacions per a les persones que pateixen celiaquía:

 • Elimina de la teva dieta qualsevol aliment que contingui blat, ordi, sègol o les seves varietats híbrides i basa la seva dieta en productes frescos que de forma natural no contenen gluten (fruita, verdura, hortalisses, carn, peix, llet i derivats, ous, llegums, fruits secs, llavors, oli d'oliva, arròs, blat de moro, patata, etc.). No consumeixis productes a granel.
 • Revisa sempre l'etiquetatge dels productes que adquireixis ja que la major part dels aliments processats poden contenir gluten o derivats.
 • Els productes "molt baixos en gluten" no poden ser consumits per un celíac. Si dubtes de si un aliment pot contenir gluten, no ho consumeixis.
 • Renteu bé els coberts entre usos. Millor utilitzar coberts de metall.
 • Si menges fora de casa, informe'n al personal del restaurant per tal que t'indiquin les opcions disponibles per a tu.
 • És recomanable guardar per separat i ben etiquetats els productes sense gluten col·locant-los preferiblement en les prestatgeries o safates superiors del rebost o nevera.
 • Cuina sempre primer els aliments que no contenen gluten. Al forn no utilitzis aire i situa els aliments sense gluten a la safata superior.
 • Si viatges, porta sempre la teva medicació habitual, així com una petita farmaciola amb analgèsics, antipirètics, antidiarreics,... i productes sanitaris que no continguin gluten.
 • Pel que fa a als medicaments, i en cas de dubte, consulta al teu farmacèutic/a si contenen gluten entre els seus excipients.
 • Revisa les teves vacunes i si encara no ho has fet, vacuna't contra la grip i el pneumococ.
 • Pots contactar amb l'associació de celíacs més propera si necessites ajuda i més informació sobre la teva nova situació.
MÉS VISTOS

Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE

Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.  Com tots sabem, és important reciclar correctament els ...

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsev ...

Com utilitzar correctament els inhaladors

Els inhaladors són la base del tractament de les malalties respiratòries com l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però només són ...