x

Consell Farmacèutic

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsevol lloc, sinó que cal procurar mantenir-los en llocs secs i frescos.

No és aconsellable, guardar-los al bany o a la cuina, on segurament hauran de suportar més humitat i canvis de temperatura; tampoc en llocs que estiguin a l'abast dels nens ni sota cap focus directe de llum o calor.

Normalment, els medicaments es poden mantenir a temperatura ambient, tret d’aquells que requereixin condicions especials de conservació, com és el cas dels medicaments termolàbils.

Les insulines, les vacunes, determinats col·liris, alguns antibiòtics...són exemples de medicaments termolàbils, i  requereixen conservació en nevera (entre 2ºC i 8ºC) des de la seva fabricació fins al moment de l’administració al pacient. Aquest període inclou el temps durant el qual el medicament és dispensat i l'usuari el guarda a casa seva, fins que arriba el moment de la seva administració. Així doncs, és important que aquests medicaments no pateixin un trencament de la cadena de fred en cap moment del seu transport ni emmagatzematge.

Com reconeixem els medicaments termolàbils?

Tots els medicaments termolàbils tenen imprès el següent símbol (veure imatge) en el seu cartronatge (part superior dreta de la cara frontal), el qual ens indica que cal conservar-los en nevera.

Consells pel manteniment adequat de la cadena del fred a casa:

  •     A poder ser, col·loqueu el medicament (vacuna, insulina...)a les lleixes del mig i superiors de la nevera. Eviteu les lleixes més properes al congelador
  •     Vigileu que el medicament (vacuna, insulina...) no toqui les parets de la nevera.
  •     No col·loqueu mai la vacuna a la porta de la nevera ja que és el lloc on la temperatura és més alta i no es manté constant.
  •     Obriu la porta de la nevera com menys vegades millor i tanqueu-la ràpidament.
  •     En el cas de talls en el subministrament elèctric, consulteu al vostre farmacèutic.

 

Més informació

 

MÉS VISTOS

Viatjar amb tranquil·litat. Recomanacions per a viatges internacionals.

PREPARANT EL VIATGE -Vacunacions Truca a CAtSalut Respon 061 i demana consell sobre les vacunes necessàries en el país de destí.Programa la visita ...

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsev ...

Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE

Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.  Com tots sabem, és important reciclar correctament els ...