x

Consell Farmacèutic

Decàleg d’Informació sobre medicaments a les Xarxes Socials

En els últims mesos, les xarxes socials s'han omplert de vídeos sobre medicaments,  alguns d'ells de prescripció i fins i tot per a indicacions no autoritzades, realitzats per influencers sense formació sanitària fent divulgació de consells erronis de salut. Per aquest motiu, el Consejo General de Col·legis Farmacèutics i #SaludsinBulos promouran una acció conjunta alertant sobre les conseqüències de recomanar medicaments a la Xarxa per influencers i recordant la legislació vigent sobre promoció de fàrmacs.

Contra aquesta desinformació de medicaments en les xarxes socials, s’ha elaborat el següent Decàleg de recomanacions per a què el propi usuari/a pugui diferenciar la informació veraç en medicaments.

Participa i comparteix el decàleg "Informació sobre medicaments en Xarxes Socials" amb els hashtag #MedicamentossinBulos i # TuFarmacéuticoInforma.

  1. Coneixes qui la promou? La font d'informació és fonamental a l'hora d'identificar continguts de qualitat i rigorosos. Fixa't en les informacions de les fonts oficials i institucionals, així com dels professionals sanitaris.
  2. Es prometen resultats i efectes increïbles? Desconfia de les recomanacions que anuncien la solució de tots els mals. Estigues alerta davant els missatges que "ho curen tot".
  3. Compta amb evidència? L'evidència científica és l'única prova de l'eficàcia i seguretat d'un medicament, mai el "a mi m'ha anat bé".
  4. Creus que pot ser una notícia falsa? Una de cada 3 notícies falses publicades a la Xarxa estan relacionades amb la salut. Sigues crític davant els titulars cridaners i enganyosos. I davant el dubte, no la comparteixis en les teves xarxes. No doneu suport a la desinformació.
  5. És un medicament que necessita recepta mèdica? Compte! Segons la normativa, no es pot fer publicitat dels medicaments de prescripció. Un ús racional i responsable dels medicaments ajuda a salvar vides. (Ex. Antiobiòtics).
  6. És informació o publicitat? La publicitat sobre medicaments ha d'estar identificada com a tal i separada de la informació. Si el contingut lloa les bondats d'un tractament sense estar identificat com un anunci podem estar davant publicitat encoberta.
  7. T’ofereix comprar el medicament on line? Desconfia. Més de la meitat dels fàrmacs que es venen per la Xarxa són falsos. Busca sempre el logotip oficial de farmàcia autoritzada per a la dispensació de medicaments sense recepta a Internet.
  8. Estàs davant d'una activitat il·legal? Davant del dubte, no ho deixis passar i posa-ho en coneixement de les autoritats sanitàries. Contribuiràs a evitar que segueixi creixent el frau i la comunitat t'ho agrairà.
  9. Hi ha motiu d'alarma? Les alertes sanitàries sobre els medicaments han de procedir de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris(AEMPS) i no sempre suposen un motiu d'alarma. Segueix sempre les indicacions dels professionals sanitaris.
  10. Tens algun dubte sobre el medicament? Vés sempre a la teva farmàcia de confiança i consulta al farmacèutic/a, el professional sanitari expert en el medicament.
MÉS VISTOS

Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE

Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.  Com tots sabem, és important reciclar correctament els ...

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsev ...

Com utilitzar correctament els inhaladors

Els inhaladors són la base del tractament de les malalties respiratòries com l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però només són ...