x

Consell Farmacèutic

Guia de productes essencials per a una cistella de la compra nutritiva, saludable i sostenible (AESAN)

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha elaborat una guia de productes essencials per a una cistella de la compra de qualitat nutricional, saludable i sostenible que es poden consultar en el document adjunt.

Per la selecció de productes s'ha considerat

- Recomanacions dietètiques sotenibles

- La dieta mediterrània

- La seva distribució en tres àpats diaris tenint en compte també  la possibilitat d'utilitzar algun d'ells com a  piscolabis.

 Els grups d'aliments i les seves recomanacions

1-Fruites i verdures*: han de constituir la principal ingesta diària dels 3 àpats i també com a tentenpie saludable. De fruites és preferible consumir les de temporada i les verdures tant se val fresques com congelades.

2- Cereals* (pà, arrós, pasta...): es consumeixen a diari i es recomana que siguin integrals, tenint en compte que suposen un important aport d'energia.

3- Les patates* i altres tubèrculs* es poden consumir a diari, pero la seva aportació nutricional és molt limitada, pel que es recomana que es limiti, donat que la seva principal aportació és calòrica.

4- Font de proteines, animals i vegetals: hi ha una àmplia varietat d'aliments a tenir en compte, que es poden combinar ja sigui diàriament o setmanalment per garantir l'aportació de proteines de forma variada i asequible.

            - Les llegums* són una font de proteines amb baix impacte ambiental, assequibles i versàtils que es poden consumir a diari, en diferents preparacions.

              - La fruita seca* amb elevat poder calòric, es pot consumir cada dia d'acord al gast calòric.

            - El peix és una font de proteines en el marc de la dieta mediterrània; especialment el peix blau ric en greixos saturats. Es poden incloure presentacions en conserva, preferentment al natural o amb oli d'oliva o girasol.

             - Els ous, preferiblement de gallines camperes, com a criteri de benestar animal

             - La carn, amb l'au i conill com més saludable. Poden incloure's productes congelats o en conserva magros i amb baix contingut en sal.

5- Plats preparats: han de tenir una presència reduïda en la cistella de la compra i han d'estar elaborats amb els productes indicats anteriorment, amb les mínimes transformacions i amb molt baix contingut de greixos saturats, sal o sucres afegits.

Pel que fa a les begudes, no es recomanen begudes a la cistella bàsica perquè l'aigua corrent és la beguda d'elecció.

(*)_Grups d'aliments amb menor impacte ambiental

Distribució dels aliments en la dieta

Per una alimentació saludable, es recomana la següent distribució en la dieta de les categories anteriorment anomenades:

  • 50% fruites i verdures
  • 25% cereals, preferentment integrals
  • 25% de proteines, tenint en compte que els llegums i al fruita seca són font de proteïnes saludables.

En quan a la forma de preparacion i tenint en compte la situació actual  de l'alt cost de l'energia, es preferible

  • optar per la cocció al vapor, l'ús de microones i olla, des del punt de vista de consum dels electrodomèstics.
  • preparar grans quantitats de menjar que es puguin congelar per consumir posteriorment.
  • En cas dels llegums, escollir les presentacions que minimitzin el consum energètic de la llar (llegums cuïts)
MÉS VISTOS

Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE

Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.  Com tots sabem, és important reciclar correctament els ...

Com utilitzar correctament els inhaladors

Els inhaladors són la base del tractament de les malalties respiratòries com l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però només són ...

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsev ...