x

Consell Farmacèutic

Sortim d'excursió amb l'escola !!_Consells per als pícnics de les sortides escolars

Una de les activitats que més agraden als nens i nenes en etapa escolar són les sortides fora de l'entorn escolar, una gran eina educativa relacionada amb les activitats vivencials, que impliquen haver de portar l'esmorzar i el dinar a la motxilla per passar el dia fora de l'escola.  

Per fer del pícnic un àpat saborós, segur i saludable, us recomanem els següents consells (font: Agència de Salut Pública de Catalunya):

  1. Transportar el menjar en fred. Es convenient que dins la motxilla el menjar estigui dins una bossa aïllant tèrmica (nevereta) amb una placa de fred (és la millor manera de reduir el risc de contaminació i la multiplicació de microorganismes). Una molt bona opció és disposar als autocars de neveres isotermes o frigorífiques que funcionen amb les connexions 12V del vehícle per mantenir el menjar en fred al vehicle durant el viatge.
  1. Preparar entrepans variats, preferentment amb pans integrals i/o de llavors. Cal variar els aliments que serveixen per untar (oli d'oliva, hummus, olivada, etc.), triar farcits com formatge, pebrot escalivat, ceba fregida, albergínia a la planxa, pit de pollastre a la planxa o arrebossat, truita a la francesa o farcida (ben quallada). Evitar carns i peixos poc cuits, aliments amb un contingut elevat d'aigua (tomàquet, enciam, pernil cuit, mortadel·la) que mullen excessivament el pa i necessiten fred per a conservar-se adequadament. Completar l'àpat amb aigua i fruita fresca (ben rentada i assecada des de casa)
  1. Emplenar les carmanyoles amb els millors ingredients. Seguir les quatre normes bàsiques que garanteixen la seguretat dels aliments: netejar, separar, coure i refredar
  1. No oblidar la fruita
  1. La millor beguda és l'aigua
  1. Tenir cura amb les al·lèrgies i intoleràncies (requereix atenció especial que s'inicia amb el disseny del menú i cal mantenir fins que es serveix el plat)
  1. Seguir consells de seguretat com: rentar-se les mans amb aigua i sabó abans de menjar, utilitzar materials aptes per als contacte amb els aliments (les carmanyoles, ja sigui a la mateixa o a l'embolcall quan es compra, ha de portar el símbol de la forquilla i la copa), mantenir-se asseguts a l'hora de menjar (evitar córrer o fer altres activitats mentre es menja per prevenir riscos d'ennuegament)
  1. Reduir el malbaratament alimentari (ajustar les racions a les quantitats que consumiran els infants, i en cas que sobri menjar que no necessiti refrigeració es pot retornar, protegit de la calor, a l'escola ( o a les famílies si l'han portat de casa).
  1. Recollir i reciclar: recordar als infants que cal recollir els papers, els embolcalls, les ampolles i les bosses i guardar-les a la motxilla o bé llençar-les a les escombraries de reciclatge més properes.

Més informació:

Dinars de carmanyola als centres educatius

Consells per menjar a l'aire lliure

MÉS VISTOS

Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE

Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.  Com tots sabem, és important reciclar correctament els ...

Com utilitzar correctament els inhaladors

Els inhaladors són la base del tractament de les malalties respiratòries com l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però només són ...

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsev ...