x

MEDICAMENTS IL·LEGALS

Retirada del mercat del producte Nuez de la India - Magicnuez , al tenir la consideració de medicament il·legal

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha ordenat la retirada del mercat del producte Nuez de la India - Magicnuez, al considerar-lo un medicament il·legal.

L'AEMPS ha informat que ha tingut coneixement, a través d'una denúncia referent a les pàgines web www.adelgazantenatural.com i www.nuezdelaindia.es, de la promoció comercial i la venda per procediments telemàtics d'un producte anomenat Nuez de la India - Magicnuez, consistent en bosses que contenen llavors de la coneguda com a nou de la Índia o Aleurites moluccana.

En aquestes pàgines web, aquest producte es presenta dotat de propietats per aprimar o contra l'obesitat, així com també per a tractar malalties i modificar processos fisiològics, amb afirmacions com són: "és un laxant purgatiu de gran efecte", "excel·lent diurètic", "baixa el colesterol", "cura les hemorroides", "cura el restrenyiment, "cura l'artritis".

En aquestes pàgines s'adverteix als usuaris sobre els efectes secundaris del tractament i les seves contraindicacions en els termes següents: "Si durant el tractament es nota una soltesa exagerada de l'estómac (colitis, diarrea) redueixi la dosi en un vuitè (...)" . A més, en l'apartat "efectes secundaris" s'adverteix sobre: "evacuacions freqüents"; "molèsties estomacals, gasos i flatulències", "dolors musculars, possibles mals de cap i lleu decaïment a causa de l'eliminació de líquids i del greix acumulat "," dureses en el cos o en els pits ". Així mateix informen que el seu ús està contraindicat en "persones que pateixen úlcera", "dones embarassades o en període de lactància", etc.

Les llavors de Aleurites moluccana (família: Euphorbiaceae, subfamília Crotonoideae), igual que altres espècies del gènere Aleurites i de la família a la qual pertany, contenen diterpens tòxics (esters de forbol), especialment actius per via oral, amb efectes aguts (efectes laxants). No es poden descartar efectes tòxics en l'ús crònic. Aquests components explicarien els efectes laxants que s'indiquen en aquelles pàgines web, així com els efectes tòxics descrits com efectes secundaris.

Aquest producte, a més, es promociona fent al·lusió al seu caràcter natural, que presumptament avalaria la seva seguretat, indicant "No és nociu per a la salut, sense químics (sic) ni amfetamines", donant a l'usuari una enganyosa aparença de seguretat que no es correspon amb les seves propietats.

Tenint en compte les propietats per aprimar i curatives que se li atribueixen en aquestes pàgines, juntament amb les propietats medicinals descrites en la literatura per a aquestes espècies vegetals, aquest producte tindria la consideració legal de medicament.

Així mateix, en no haver estat avaluat ni autoritzat, no es disposa de dades científiques que avalin aquestes suposades propietats beneficioses, ni la seguretat del seu ús. A més, i tenint en compte la toxicitat descrita a la literatura, la seva presència al mercat suposa un risc per als consumidors.

Donat tot això, la directora de l'AEMPS ha determinat que aquest producte, al no haver estat avaluat ni autoritzat prèviament a la seva comercialització a l'Estat espanyol per part d'aquella Agència, la seva presència en el mercat és il·legal i s'ha de retirar del mercat.

 

MÉS VISTOS
29/11/2011

Retirada del mercat de diversos productes comercialitzats per l'empresa EUROVITAL (Munsbach -Luxemburg) que contenen MELATONINA, al tenir la considera

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha ordenat la retirada del mercat dels productes que es relacionen a continuació, com ...

18/11/2015

Retirada del mercat del producte cosmètic "CREMA DE PLANTAS B.A" per contenir corticoïds a la seva composició.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha emès una nota informativa en relació a la retirada del mercat de totes les unitats del p ...

09/05/2017

Retirada del mercat del producte GOUTTES D'AMOUR.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha emès una nota informativa en relació a la retirada del mercat del producte GOUTTES ...

PER ANYS