x

NOTÍCIES

Un nou tractament per la Síndrome de l'ovari poliquístic. Assaig Clínic SPIOMET4HEALTH.

Un tractament pioner per a la Síndrome de l'Ovari Poliquístic s'està avaluant a Girona i Barcelona a través d'un assaig clínic internacional, en el marc d'un projecte europeu anomenat SPIOMET4HEALTH. Es tracta del primer tractament específic per a aquesta patologia, que afecta entre el 5 i el 10% de les dones en edat fèrtil i per a la qual avui dia no hi ha tractament adequat.

A Girona, l'Institut de Recerca Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha iniciat la fase de reclutament de voluntàries per participar en l'assaig clínic, que es durà a terme a l'Hospital Dr. Josep Trueta. Les persones interessades a formar part de l'assaig clínic poden posar-se en contacte amb el personal investigador a través de la pàgina web: https://spiomet4health.eu/es/the-clinical-trial/#es o escriure un correu electrònic a: spiometgirona@idibgi.org.

La Síndrome de l'Ovari Poliquístic pot provocar augment de pèl corporal i d'acné, períodes menstruals irregulars i problemes de fertilitat. Es tracta de l'alteració endocrina més freqüent en dones en edat reproductiva, però alhora és una de les patologies més desconegudes per la població en general. A més, pot facilitar el desenvolupament d'altres malalties com la diabetis tipus 2, càncer abans de la menopausa, i ansietat o depressió, cosa que repercuteix en la qualitat de vida d'aquestes persones.

L'assaig clínic va dirigit per primera vegada a tractar la causa que produeix aquest trastorn, en lloc de limitar-se a alleujar els símptomes, com es fa actualment. De fet, al 98% de les dones afectes per aquesta alteració se les tracta amb anticonceptius orals per controlar alguns dels símptomes.

Qui pot participar a aquest assaig clínic?

Les dones diagnosticades de Síndrome de l'Ovari Poliquístic podran participar en aquest assaig clínic si tenen entre 12 i 24 anys, tenen menstruacions irregulars, excés de borrissol corporal i/o acne persistent. L'assaig es durà a terme a Catalunya, tant a Barcelona (Hospital Sant Joan de Déu) com a Girona (Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta i Hospital Dr. Josep Trueta).

El tractament es realitzarà durant un any, i es controlarà la pacient 6 mesos més, per constatar els canvis que es produeixin durant i després de la medicació. Els resultats serviran de base per a un assaig clínic de fase III que permetrà explotar aquest nou enfocament a tot Europa; la posterior implementació del tractament permetrà estalviar entre 500 i 1.000 milions d'euros a l'any al sistema sanitari.


En què consisteix aquest nou tractament?


L'assaig clínic, anomenat SPIOMET4HEALTH, i classificat com de fase II, es durà a terme a Espanya (Barcelona i Girona), Itàlia, Dinamarca, Turquia, Àustria i Noruega. Consisteix a avaluar un tractament per a adolescents i dones joves afectes de Síndrome de l'Ovari Poliquístic i que abordi d'arrel la causa de la síndrome. Es tracta d'un comprimit diari, que és una combinació a dosis baixes de tres fàrmacs que porten dues dècades o més comercialitzats (espironolactona, pioglitazona i metformina), que, juntament amb un estil de vida saludable, podria normalitzar les hormones i l'ovulació, i revertir així les alteracions associades a la síndrome de l'ovari poliquístic.

Al següent enllaç podeu disposar  de la sessió realitzada al COFGI: https://transcripts.gotomeeting.com/#/s/396c88410fdf12a362f99492c0e19ef35b7f5d6e8f1732bed68592fce646b461