x

Consell Farmacèutic

A l'Escola hi ha polls

L' inici del curs escolar coincideix, sovint, amb l'època de més risc d'infestació per polls. En cas de la notificació de detecció de polls, cal seguir les següents indicacions:


1) Exploreu la presència de polls


El freqüent rascat induït per la forta picor ocasionada per la irritació de la saliva que l'insecte diposita a la petita ferida de la picada, és un indici d´una invasió per polls. Per confirmar la infestació però, cal comprovar la presència de llémenes enganxades a la base del cabell (especialment la zona del clatell i de darrera les orelles) o bé visualitzar algun poll viu (tot i que no sempre es pot). Cal efectuar l'exploració amb bona il·luminació i, si es pot, ajudar-se d'una lupa.

De vegades les llémenes es confonen amb la caspa i les escames seborreiques però, a diferència d´aquestes, tenen un aspecte nacrat i no es poden separar fàcilment del cabell.


2) Si es comprova que hi ha infestació

  1. Realitzeu el tractament en cas d'infestació. Actualment, podem trobar tractaments insecticides o tractaments amb agents oclusius (sense insecticides). Pel que fa als tractaments insecticides, causen la mort del paràsit per paràlisi del mateix. És important que aquests productes tinguin també acció ovicida i poder residual. Per altre banda, els tractaments a base d’agents oclusius, consten de substàncies enganxoses que cobreixen el poll impedint la seva respiració, mobilitat i capacitat de picar.
  2. Elimineu mecànicament els ous (llémenes)amb la mà o amb l'ajuda d'una llemenera (pinta de pues molt espessa). La llemenera s'ha d'emprar sobre cabell humit.
  3. Desinfecteu acuradament la roba, els llençols...(rentar-los a temperatura superior a 55ºC durant 20 minuts). Els raspalls, pintes i altres estris d'ús personal s'han de mantenir en remull una hora en solució pediculicida, o bé escaldar-los a 65ºC durant 5-10 minuts. La roba que no es pugui rentar, s'ha de mantenir en bosses de plàstic hermèticament tancades durant dues setmanes.
  4. Cal no oblidar-se de les joguines de roba i de peluix, que també s'han de rentar a la temperatura més elevada que les seves característiques permetin.
  5. És recomanable que els alumnes afectats no assisteixin a l'escola fins que no hagin acabat el tractament i hagin eliminat totes les llémenes.


Quin és el tractament més adequat?


Per la seva eficàcia i seguretat, es recomanen tant tractaments amb agents oclusius, que contenen silicones (dimeticona, ciclometicona,…) com tractaments insecticides (permetrines, piretrines sinergitzades, malatió,…).

Les formulacions que es troben al mercat com a vehicles de pediculicides són les locions, els xampús, les escumes i els esprais.

Sigui quin sigui el vehicle escollit, és molt important fer una utilització correcta del pediculicida, ja que una mala utilització del tractament a més de no acabar amb la infestació,pot afavorir l'aparició de resistències.

És per això que us recomanem preguntar al vostre farmacèutic/a; ell/a us donarà les instruccions més adients per a fer un correcte tractament en relació amb el producte escollit.


3) Si el nen/a no està infestat/da. Com es pot evitar el contagi?

  1. Extremeu la vigilància en la detecció de la presència de polls. Raspalleu i pentineu amb cura el cabell diàriament, amb una pinta o raspall d'ús personal que es netejarà amb freqüència i reviseu amb freqüència (1 o 2 cops per setmana) el cap dels nens, especialment darrera les orelles i el clatell.
  2. No intercanvieu objectes d'ús personal (raspalls, pintes, gorres, bufandes, cascs, roba de llit...).
  3. Els productes insecticides no es recomanen a persones no parasitades, ja que no eviten la infestació, poden afavorir l'aparició de resistències i ser irritants per al cuir cabellut.
  4. Com a mesura higiènica general, caldrà rentar el cap amb aigua i sabó dos o tres cops per setmana, com a mínim. 
CAL SABER QUE...
La infestació per polls: 

- No té res a veure amb la manca d'higiene.
- Pot afectar a persones de totes les edats.
- Sol presentar-se més a la tardor.
Els polls 

- No tenen ales per volar i les seves potes no estan preparades per a saltar. Es transmeten doncs, per contacte directe.
- No transmeten altres malalties

Més Informació: aquí  

MÉS VISTOS

Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE

Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.  Com tots sabem, és important reciclar correctament els ...

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsev ...

Com utilitzar correctament els inhaladors

Els inhaladors són la base del tractament de les malalties respiratòries com l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però només són ...