x

Consell Farmacèutic

Antibiòtics 5 consells

1 .  Els antibiòtics s’usen per tractar malalties bacterianes. La grip i els refredats estan causats per virus,  i no  es curen amb antibiòtics.                                                
2.  Els antibiòtics  no baixen la febre ni calmen el dolor.
3. No prengui mai un antibiòtic pel seu compte  o aconsellat per familiars o amics. Només el metge ha de decidir quan necessita  un antibiòtic. Segueixi les instruccions: dosi, horari i durada del tractament.
4. No deixi el tractament abans d’hora, encara que es trobi millor. Si no està ben curat podria recaure.
5. Cada antibiòtic és per una malaltia  concreta. No torni a fer servir un antibiòtic, encara que  tingui símptomes semblants.                                                                                             

              

Quina és la causa de les infeccions ?

La majoria d’infeccions són causades per dos tipus principals de microbis: bacteris i virus. De fet, els virus causen la majoria d’episodis de tos, refredats, grip i mal de coll.

Quan cal prendre antibiòtics ?

Les malalties produïdes per bacteris poden ser curades amb els antibiòtics però aquests medicaments no curen les infeccions víriques. El seu metge li indicarà quin és el tractament més adequat pel seu cas.

La febre és senyal que necessito antibiòtic?

La febre és un mecanisme de defensa que el cos presenta contra les infeccions, i que no sempre són d’origen bacterià. Les infeccions víriques i altres processos també la poden produir.

Els antibiòtics no són medicaments per baixar la febre.

Té algun risc la teràpia amb antibiòtics ?

No, si es prenen correctament.

L’ús incontrolat dels antibiòtics pot donar lloc a l’aparició de microbis resistents als mateixos. Això origina malalties de difícil tractament.

Es poden prendre antibiòtics sense prescripció mèdica?

Els antibiòtics són medicaments potents i han de ser utilitzats només per tractar infeccions produïdes per bacteris. Si el metge li prescriu un antibiòtic, asseguri’s de prendre-se’l durant el temps indicat i completi el tractament encara que es trobi millor i ja no tingui símptomes.

Mai guardi els antibiòtics per utilitzar-los posteriorment.

 

RECORDI:
Per a una utilització correcta dels medicaments, consulti el seu metge o farmacèutic.

 

 

Documents adjunts
MÉS VISTOS

Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE

Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.  Com tots sabem, és important reciclar correctament els ...

Com utilitzar correctament els inhaladors

Els inhaladors són la base del tractament de les malalties respiratòries com l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però només són ...

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsev ...