La Determinació del risc d’infecció per VIH mitjançant el Test ràpid ja fa anys que s’està duent a terme a les farmàcies de Catalunya (municipis de més de 20.000 habitants) dins del Programa inclòs a la Cartera de serveis del CatSalut, “Determinació del risc d'infecció per VIH a les farmàcies”.
Les farmàcies participants realitzen la prova i gestionen els resultats amb la màxima confidencialitat per tal que, davant d’un cas positiu, es derivi a l’usuari al centre de referència per a la realització d'un diagnòstic de certesa, el mès aviat possible.
Aquest procediment assegura a l’usuari una ràpida incorporació al circuit hospitalari i, per tant, l’accés al tractament eficaç, si escau.
A part d'aquest Programa que s’està duent a terme actualment a tot Catalunya, també es pot comprar el test d'autodiagnòstic del VIH en farmàcies (o webs de farmàcies autoritzades) sense la necessitat de recepta mèdica.
Un senzill anàlisi que mitjançant una gota de sang, detecta la presència d’anticossos contra el VIH a l’organisme. Si la persona que se’l fa resulta positiu, ha d’anar al metge de capçalera per fer un diagnpostic de certesa.
A totes les farmàcies, i per internet, només a les farmàcies autoritzades (logotip europeu). Si teniu dubtes de si és una farmàcia autoritzada, podeu consultar a: https://distafarma.aemps.es/farmacom/faces/inicio.xhtml .
Una persona amb SIDA és aquella persona infectada pel VIH, a qui la infecció ha evolucionat i pateix una pèrdua de defenses que el fa vulnerable a infeccions comunes i altres malalties. Una persona infectada amb VIH és una persona que ha estat en contacte amb el virus.
Relacions sexuals sense preservatiu, compartir objectes punxants sense esterilitzar que hagin estat en contacte amb sang (xeringues, agulles, tatuatges, pírcings,...), durant embaràs, part o lactància de dona amb VIH sense tractament.
Cal tenir en compte que no hi ha transmissió del virus per: aire o aigua, petons, abraçades, donar-se la mà, saliva, suor, llàgrimes, picades d’insectes, convivència en els diferents àmbits (feina, escola,...).
Interval de temps que existeix entre la infecció i l’aparició d’Anticossos (Ac) en sang o seroconversió. Les proves de diagnòstic de VIH basades en la detecció d’Ac donen resultat negatiu en aquest període, tot i estar infectat. Generalment quasi totes les persones han generat anticossos als 3 mesos de la pràctica de risc.
Durant aquest temps, mentre no hagi acabat el període finestra (3 mesos), l’usuari pot tenir alts nivells de virus en sang, en els fluids sexuals o en la llet materna, encara que no tingui Ac a la sang que puguin ser detectats. Per aquest motiu, caldrà que mantingui mesures de precaució (ús de preservatiu,...) per evitar exposar-se i exposar als altres en noves situacions de risc.
És molt important que seguiu les recomanacions del vostre farmacèutic i les instruccions que el fabricant inclou en el kit de la prova. Per aquest motiu cal que:
Cal guardar el material utilitzat en l’envàs que inclou el kit d’autodiagnòstic i dipositar-ho en els punts de recollida habilitats en establiments sanitaris (en el cas d’un test en sang) o en les escombraries domèstiques ( en el cas d’un test de fluid oral).
Recordeu que el preservatiu ha demostrat ser efectiu per prevenir la transmissió d’infeccions sexuals com: VIH, Clamídies, Gonorrea, Sífilis i evitar embarassos no desitjats.
Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE
Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.…
Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.
La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden…
Com utilitzar correctament els inhaladors
Els inhaladors són la base del tractament de les malalties respiratòries com l’asma o…