x

Consell Farmacèutic

Menopausa_Consells en dones edat adulta

La Menopausa és el període de la vida de la dona en què els ovaris deixen de funcionar i de produir òvuls, provocant la finalització de la menstruació. Generalment sol començar entre els 45 i 55 anys amb alteracions menstruals: els períodes es fan més irregulas (poden ser més llargs o curt de l’habitual) i els sagnats més o menys abundants que anteriorment.

No és una malaltia, és una situació fisiològica que porta molts canvis a la dona i sol anar acompanyada d’un conjunt de símptomes com a conseqüència del dèficit o disminució d’hormones femenines (estrògens).

Quins són els símptomes i què s'hi pot fer?

1.- FOGOTS I SUOR NOCTURNA
 • No fumeu (el tabac empitjora els fogots)
 • Vestiu-vos amb roba lleugera
 • Manteniu una temperatura ambiental fresca
 • Eviteu les begudes massa calentes
 • Durant els fogots podeu aplicar-vos tovalloletes humides en el coll
2.- SEQUETAT VAGINAL
 • Utilitzeu hidratants vaginals
 • Durant les relacions sexuals utilitzeu lubricants
3.- INFECCIONS VAGINALS :
 • Utilitzeu un sabó íntim sense detergent i amb pH àcid
4.- TRANSTORNS DEL SON
 • Manteniu un horari constant del son
 • Eviteu la migdiada
 • Eviteu estimulants com la cafeïna (cafè, refrescos de cola) i el consum excessiu d’alcohol.
5.- ESTAT D’ÀNIM
 • Manteniu-vos física i mentalment actives
 • Manteniu les relacions socials

 

CONSELLS

Cuideu la dieta. Portar una dieta equilibrada ajudarà a controlar el pes i evitar l’obesitat, a més de mantenir un ritme de vida actiu. Una bona alimentació és essencial per evitar malalties cardiovasculars.

 • Una dieta rica en Calci l’ajudarà a evitar fractures òssies i osteoporosis. Els làctics, les sardines o les nous són aliments amb un alt contingut en Calci.
 • Un baix consum de grasses animals (làctics, embotits, carns vermelles) ajudarà a controlar el colesterol i la salut cardiovascular. Descarteu la brioxeria industrial.
 • No oblideu que els aliments com el peix blau i les nous, pel seu contingut en àcids grassos omega 3, són importants per mantenir les funcions neuronals. A més, ajudaran a tenir una bona salut cardiovascular.
 • Manteniu una adequada hidratació bevent aigua o sucs de fruites naturals, sopes, infusions,… enlloc de refrescos ensucrats.

Practiqueu exercici físic

Caminar a pas lleuger pot ser una excel·lent manera de fer exercici, sense oblidar practicar l’elasticitat (el pilates i el ioga poden ajudar) i la força muscular que contribuiran a prevenir fractures en el futur.

Exerciteu la ment

Manteniu-vos intel·lectualment actives amb activitats gratificants, procurant fer-les en companyia.

Preneu el sol

L’exposició del sol durant 15 min al dia afavoreix un adequat nivell de vitamina D. A partir dels 65 anys, és freqüent necessitar un suplement de 400 UI (unitats internacionals de mesura) de vitamina D tots els dies.

Atenció al risc cardiovascular

És important disminuir al màxim els factors de risc cardiovascular. El control de la tensió arterial i dels nivells de colesterol, junt al control de pes, ajudarà a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars.

Deixeu de fumar i limiteu o suprimiu els hàbits tòxics

Evitar el tabac i reduir al màxim el consum d’alcohol ajudarà a minimitzar el risc de patir malalties cardiovasculars i millorar alguns símptomes com els fogots.

Preveniu el càncer de mama (mamografies) i osteoporosis

Aneu  a la revisió anual del ginecòleg i realitzeu les proves que us indiqui, com les mamografies. La detecció precoç és fonamental en la lluita contra el càncer.

A partir dels 65 anys s’aconsella avaluar la densitat mineral de l’ós. Tenir un historial familiar d'osteoporosis, hàbit tabàquic, tractament amb corticoides o un pes corporal molt lleuger (índex de massa corporal inferior a 19), pot significar una major predisposició a patir aquesta malaltia.

La menopausa és una nova etapa de la vida que cal enfocar amb optimisme i positivitat.

Cuidar-se un xic fent exercici, limitar els mals hàbits i mantenir les relacions socials i de parella seran bons aliats per a la salut física i el benestar personal.

En qualsevol cas, si aquesta etapa de la vida afecta excessivament el benestar físic o mental, consulteu a un especialista. El farmacèutic us pot orientar i ajudar a afrontar aquesta etapa amb una bona qualitat de vida.

MÉS VISTOS

Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE

Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.  Com tots sabem, és important reciclar correctament els ...

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsev ...

Com utilitzar correctament els inhaladors

Els inhaladors són la base del tractament de les malalties respiratòries com l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però només són ...