x

Consell Farmacèutic

L’alcohol, una droga més

L’alcohol és la droga més consumida i acceptada a la nostra societat i una de les que més problemes socials i sanitaris genera (dependència, malalties digestives, malalties cardiovasculars, lesions derivades d’accidents de trànsit, absentisme laboral, etc.).

En dosis baixes, les begudes alcohòliques són estimulants i produeixen una certa eufòria i desinhibició. Malgrat aquest primer efecte, l'alcohol és una substància depressora del sistema nerviós central i consumir-lo genera somnolència i relaxació, afectant d’una manera important l’atenció i la coordinació. Això explica per què el consum d’alcohol incrementa de manera notable el risc de patir accidents de trànsit i laborals.

Els efectes varien segons la concentració d'alcohol a la sang:

A partir de 0,5 g/l d'alcohol a la sang: estat d'eufòria i disminució dels reflexos i l'agudesa visual.
A partir d'1 g/l: estat d'embriaguesa amb pèrdua de control.
A partir de 3 g/l: estat d'apatia que pot arribar a coma i mort, si es segueix bevent.

El consum d’alcohol està totalment contraindicat en:

  • Dones embarassades(ja que –fins i tot en quantitats petites– pot perjudicar el fetus),
  • Infants i adolescents,
  • Persones que han deconduir o realitzar activitats perilloses.
  • Persones a qui el metge o farmacètic els ha indicat que s’abstinguin de consumir-ne, ja sigui perquè pateixen malalties o perquè segueixen tractaments mèdics per als quals està contraindicat el consum d’alcohol, com per ex: antidepressius, antibiòtics, antigripals,opiàcis….

Cal tenir en compte que el consum d’alcohol amb begudes energètiques (contenen cafeína, taurina i inositol) bloquegen el cansament i la fatiga, i per tant emmascaren els efectes propis de l’alcohol donant una sensació de falsa seguretat. Aquesta associació produeix efectes nocius pel sistema cardiovascular (taquicardia,…) i un major risc d’intoxicació etílica o coma etílic.

Vols saber si el teu consum d’alcohol és excessiu? COMPROVA-HO A LA CALCULADORA.

Més informació (consells per a pares i mares, materials audovisuals d’interès per a joves,…)

La sensibilització i la prevenció sobre els riscos del consum d’alcohol és cosa de tothom: de l’administració, els municipis, qui organitza festes i esdeveniments, les empreses productores de begudes alcohòliques, els cossos de seguretat, els i les comerciants, els centres educatius, els i les professionals de la salut, els mitjans de comunicació, les famílies, el grup d’amistats, i també d’un mateix.

Recordeu que eI vostre farmacèutic/a us poden ajudar. També podeu trucar al 061 CatSalut Respon o a la Línia Verda: 900 900 540.

 

MÉS VISTOS

Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE

Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.  Com tots sabem, és important reciclar correctament els ...

Com utilitzar correctament els inhaladors

Els inhaladors són la base del tractament de les malalties respiratòries com l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però només són ...

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsev ...