x

Consell Farmacèutic

Vols posar-te un pírcing? Recomanacions

Potser t’estàs plantejant posar-te un pírcing?

Abans de tot, és important que per tal d’evitar riscos i complicacions en la seva cicatrització tinguis en compte el següent:

Abans de fer-te un pírcing, recorda:

Un pírcing NO es pot realitzar en qualsevol establiment.
  • Els establiments que posin pírgings han de complir el Decret 90/2008,  normativa queestableix les condicions d'exercici, a Catalunya, de les pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing aplicables als establiments no sanitaris on es realitzen aquestes pràctiques, amb la finalitat de protegir la salut de les persones usuàries i del personal aplicador. Així mateix, han de complir les normes sanitàries dels establiments de tatuatge o pírcing aprovades per la Generalitat. Els centres no sanitaris no estan autoritzats a utilitzar anestèsia.

  • Els organismes que tenen la competència de tutelar, inspeccionar i vigilar aquests establiments són els ajuntaments. Per tant qualsevol queixa o consulta sobre la legalitat d'algun establiment, l’has d’adreçar a l'àrea de sanitat del consistori d'allà on hi hagi el local.
NO te’l pot posar qualsevol.

La persona que et realitzi el pírcing ha de tenir el Curs de formació higienicosanitària bàsica homologat pel IES (institut d'estudis de la salut), una Llicenciatura o grau en biomedicina, medicina, farmàcia, veterinària, infermeria o ser Tècnica superior d'estètica.

Hauràs de signar un document de consentiment informat.

Aquest document ha d'incloure la pràctica que es realitzarà, els riscos sanitaris i complicacions, les cures necessàries per a la cicatrització, les condicions de reversibilitat de la pràctica, les indicacions i contraindicacions d'aquestes pràctiques, etc.

Si tens menys de 16 anys, a més d'aquest consentiment, has d'aportar una autorització per part dels pares o representants legals al centre on vulguis fer-te la perforació.

NO és recomanable realitzar-te cap pírcing si pateixes alguns problemes de salut, prens determinats medicaments o contraindicacions que poden afectar a la cicatrització, com:
  • Embaràs
  • De manera temporal: estats de debilitat immunològica (ex: estat gripal), intervencions quirúrgiques, quimioteràpia o radioteràpia, infecció local, cicatrius no estabilitzades i infeccions bacterianes, fúngiques o víriques, cremades recents, úlceres i hematomes.
  • Només amb supervisió mèdica en cas de: diabetis, hemofília, cardiopaties, portadors VIH, hepatitis B i C, i persones immunodeprimides.
  • Sota cap circumstància, si hi han afeccions de la pell a la zona d’aplicació, com: pigues i taques, queloides, angiomes engruixits, berrugues, melanomes, impetigen, psoriasi, urticària, cloasma, nevus, càncer de pell.
  • Tractament amb anticoagulants (risc d'hemorràgia) i/o  isotretinoïnes (risc de cicatrització hipertròfica).
  • Si ets al·lèrgic/a al làtex o a alguns dels següents antisèptics : alcohol de 70º,  clorhexidina, solució de clorhexidina alcohòlica al 0,5% o povidona iodada al 10%.

Per tant, caldrà que n’informis en el moment de fer-te el pírcing.

En el local cal observar estrictes mesures higièniques
  • Tots els estris que es facin servir, com els adaptadors i altres elements necessaris, han  d’estar esterilitzats.
  • La persona que et faci el pírcing ha de portar guants quirúrgics, que seran nous cada vegada, i no haurà de tocar res més que el que hagi d’emprar per fer-te’l. La pell s'ha de netejar i desinfectar abans de perforar-la.
  • La peça cal que sigui d'acer inoxidable, or de 14-18 quirats o titani, per a reduir el risc d'infeccions i al·lèrgies. Aquests materials nobles també han d'haver estat esterilitzats.
L’estiu, és la pitjor època de l’any per fer-se’l, ja que els rajos de sol i l’aigua no són factors possitius per la seva cicatrització.
Les persones que s’han fet un pírcing no poden ser donants de sang durant 4 mesos.
És important estar al dia de les vacunes necessàries. Assegura’t que tens la vacuna del tètanus i de l’Hepatitis.

 

Després de la seva realització, és recomanable que…

Segueixis meticulosament les mesures de cura, desinfecció i neteja del pírcing que t’informin per evitar infeccions.
  • La perforació de la pell trenca la barrera de protecció natural del cos humà i això pot provocar l'aparició d'infeccions.
  • Durant les dues primeres setmanes, mira de no tocar-lo amb les mans brutes; evita també pressions i fregaments sobre la peça.
  • Realitzis higiene diària amb sèrum fisiològic (aplicat amb una gassa estèril), sempre amb el previ rentat de mans. En aquest moment també es recomanable que vagis girant l’arracada.
  • Evitis, en la mesura del possible, que els productes cosmètics toquin les la part del cos on s’ha realitzat el pírcing (xampús, condicionadors, cremes, maquillatges,....)
  • Mantenir-lo sec i no agredir-lo (no rascar ni fregar)
Evitis prendre el sol i anar a saunes, piscines o platja durant el procés de cicatrització.
Si hi ha dolor, cal que apliquis fred sec (5') durant dos dies
Esperis a canviar-te l’arracada fins la seva correcta cicatrització.
  • Cal tenir en compte que depenent del pírcing la cicatrització pot variar: de 4 mesos- 1 any (cartílag de l’orella o ala nasal), de 6-8 setmanes (lòbul de l’orella o cella), de 6 setmanes a 8 mesos (septe nasal),…
  • Durant aquest temps, cal mantenir posada l’arracada hipoal·lergènica introduïda en el moment de la seva perforació.
Si durant els dies posteriors malgrat tot, la ferida s’infecta o apareix qualsevol reacció o alteració, cal que t’adrecis al metge per evitar complicacions.

 

Bibliografia i més informació

Portal Jove.cat de la Generalitat de Catalunya

https://jovecat.gencat.cat/ca/temes/salut/alimentacio_imatge_corporal/decoracio_corporal/

 

Guia higiènicosanitaria per a professionals del Tatuatge, pírcing i micropigmentació

https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/P/pircings/documents/arxius/guiatatoo_tcm32.pdf

 

MÉS VISTOS

Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE

Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.  Com tots sabem, és important reciclar correctament els ...

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsev ...

Com utilitzar correctament els inhaladors

Els inhaladors són la base del tractament de les malalties respiratòries com l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però només són ...