x

Consell Farmacèutic

Problemes amb la retirada brusca de medicaments

Els medicaments es prenen  per alleugerir, curar o tractar malalties complint les dosis i pautes prescrites durant el temps indicat en la seva prescripció. A vegades però, per diferents motius i de manera incorrecta decidim deixar de prendre els medicaments prescrits. Doncs bé, hem de tenir en compte que hi ha certs medicaments que no es poden retirar o deixar de prendre de forma brusca pel risc que tenen de provocar la síndrome de rebot o retirada, o la síndrome d'abstinència.

Què  significa Síndrome de rebot o retirada?

  • Consisteix en la reaparició de la simptomatologia que va originar la prescripció del medicament. Els símptomes són intensos, apareixen entre el primer i tercer dia després de la suspensió del tractament i poden durar de 7 a 14 dies. En els casos que la simptomatologia reaparegui de manera persistent i tardana, a les 2-3 setmanes després d'haver deixat el tractament, té lloc el que s'anomena una recaiguda o recurrència.

Què  significa Síndrome d’abstinència?

  • Síndrome que apareix en interrompre l'administració d'una determinada substància, respecte a la qual, per un ús repetitiu, un individu ha desenvolupat dependència física. Conjunt de símptomes contraris als efectes terapèutics que el pacient havia experimentat abans. La intensitat dependrà de la dosis i durada del tractament administrat.

En quins tractaments és més perjudicial  la retirada brusca d'un medicament i quins problemes provoca?

 

Tipus de medicament

Problemes que genera l'abandó o la retirada brusca del tractament

Antihipertensius
(Beta-blocants i agonistes alfa-2 d'acció central)

Hipertensió de rebot ; desencadenament d'angina de pit o infart de miocardi.

Corticoids sistèmics

Reaparició de la malaltia, síndrome d'abstinència o insuficiència suprarenal que cursa amb fatiga, anorèxia, pèrdua de pes, nàusees, vòmits, dolor abdominal, debilitat, hipotensió i dolor muscular.

Opioides Opioides

Síndrome d'abstinència amb símptomes com nàusees, diarrea, dolor muscular, ansietat e insomni, entre d'altres.

Benzodiazepines

Símptomes d'abstinència o de retirada, especialment si la dosis és alta.

Antipsicòtics

Recaigudes i síndrome de retirada amb símptomes com nàusees, ansietat, agitació, insomni i alteracions del moviment (discinèsies).

Antiparkinsonians

síndrome de retirada greu que s'assembla a una síndrome neurolèptic maligne (rigidesa muscular, mioclònia, tremolor, agitació, confusió, temperatura elevada, diaforesis, taquicàrdia...).

Antiepilèptics

En pacients amb dolor neuropàtic la suspensió provoca símptomes de retirada suggestius de dependència física: insomni, mal de cap, nàusees, ansietat, diarrea, depressió, convulsions, hiperhidrosi, mareigs, etc.

Nitrats

Angina o infart de miocardi.

 

Medicaments per l'Alzheimer

Alteracions cognitives, conductual i funcionals.

 

Per tal d'evitar l'aparició d'aquests problemes cal complir els tractaments tal i com els ha prescrit el metge, amb la pauta i la durada de tractament que ell indiqui. En el cas que el metge consideri adient la retirada del tractament, ell us informarà adequadament de com dur a terme una reducció gradual de dosis per evitar així possibles problemes de retirada brusca de la medicació.

Recordeu que és molt important conèixer els "perquès" dels medicaments que prenem: per a què els prenem? Com els prenem? Hem de tenir alguna precaució? Fins quan els hem de prendre? Cada quan? Quina dosis? Com s’ha de conservar?

Tenir clara tota aquesta informació ajudarà a prendre correctament el tractament prescrit pel metge. El farmacèutic us pot ajudar a resoldre qualsevol dubte que pugueu tenir al respecte.

MÉS VISTOS

Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE

Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.  Com tots sabem, és important reciclar correctament els ...

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsev ...

Com utilitzar correctament els inhaladors

Els inhaladors són la base del tractament de les malalties respiratòries com l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però només són ...