x

Consell Farmacèutic

S’acosta la primavera...i arriba l’al•lèrgia al pòl•len

Quan arriba la primavera la majoria de plantes pol·linitzen i augmenta la presència de pol·len a l’ambient. La quantitat de pol·len alliberat depèn del tipus de planta, de les condicions climàtiques i de la situació geogràfica, i amb freqüència provoca reaccions d’al·lèrgia entre la població més susceptible.

L'al·lèrgia és una resposta immunològica exagerada de l'organisme que es produeix a l’entrar en contacte amb substàncies o elements externs (al·lèrgens), que generalment no són nocius i no afecten les persones que no són al·lèrgiques. Un dels principals al·lèrgens són els pòl·lens.

En l’aparició de les al·lèrgies hi intervenen diversos factors, entre els que destaquen els factors genètics i els ambientals. L'embaràs o els moments en què les nostres defenses estan també poden fer-nos més susceptibles a desenvolupar al·lèrgia.

El nostre cos entra en contacte amb l'al·lergen de maneres diferents; en el cas del pol·len la via d'entrada és la respiració, que provoca la inhalació del pol·len transportat pel vent. Quan una persona sensibilitzada a un determinat pol·len es troba en una zona on hi és a concentracions elevades i el respira, es desencadena una reacció al·lèrgica que es pot relacionar amb malalties de l'aparell respiratori com l'asma, la rinitis i la conjuntivitis, o amb reaccions més greus d’inici ràpid que afecten conjuntament la pell, l’aparell respiratori i el cardiovascular (anafilaxi), més freqüents però en reaccions als aliments, medicaments i picades d’insectes. Les gramínies (blat, civada, sègol...) són la causa més freqüent de reacció al·lèrgica.

És important identificar el pol·len que provoca la reacció al·lèrgica, ja que permet conèixer les plantes que el produeixen i l'època de pol·linització.

L’al·lergòleg és el metge especialista que fa un diagnòstic etiològic i pot indicar les mesures preventives específiques, així com el tractament més adient per a la patologia que presenti el pacient.

Què puc fer si tinc al·lèrgia  al pol·len?

  • Procura conèixer el calendari pol·línic, on es resumeix la dinàmica anual dels principals tipus de pòl·lens d’una determinada àrea geogràfica, ordenats en funció del període de pol·linització, o les informacions sobre les quantitats de pol·len en l'aire que permetin evitar les zones de risc. 
    Per trobar Calendaris pol·línics pots consultar a: http://lap.uab.cat/aerobiologia/ca/ i https://www.polenes.com/home
  • Tingues en compte que les concentracions de pol·len són més altes a la matinada (entre les 5 h i les 10 h) i al vespre (19 h - 22 h).
  • Els dies assolellats, secs i amb vent és quan hi ha una elevada quantitat de pol·len a l’ambient. És convenient que utilitzis ulleres de sol.
  • En alguns casos pot ser necessari que portis una mascareta antipol·len.
  • Durant l’estació pol·línica, és recomanable que mantinguis tancades les finestres del domicili durant la nit.
  • Quan viatgis en cotxe, mantingues les finestres tancades. Cal que evitis en aquesta època utilitzar la moto o la bicicleta (si es fa, és bo posar-se una mascareta).
  • En la mesura que puguis, no tallis la gespa, escombris terrasses o passegis per parcs o jardins on hi hagi les plantes a les que ets al·lèrgica.
  • Cal que tinguis en compte, que estendre la roba a l’exterior pot comportar l’acumulació de pol·len a la roba.

Més informació:

 

MÉS VISTOS

Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE

Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.  Com tots sabem, és important reciclar correctament els ...

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsev ...

Com utilitzar correctament els inhaladors

Els inhaladors són la base del tractament de les malalties respiratòries com l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però només són ...