x

Consell Farmacèutic

Saps què és la Diabetis Mellitus Tipus 2 i com prevenir-la?

La Diabetis és una malaltia freqüent que es caracteritza fonamentalment per un excés de glucosa (sucre) en sang.  Aquest augment és degut, o bé per una falta d’insulina, hormona encarregada de treure la glucosa de la sang, o bé que el cos no pot utilitzar correctament aquesta insulina.

Encara que existeixen diferents tipus de Diabetis , la més habitual és l’anomenada Diabetis tipus 2 (DM2).

Quins símptomes dóna?

En moltes ocasions, sobretot al principi els símptomes de la DM2 poden passar desapercebuts.

Els símptomes més característics, són:

  • Augment de la set, de la gana i de la necessitat d’ orinar.
  • Cansament intens i canvis bruscs d’humor.
  • Formigueig o adormiment de mans o peus.
  • Visió borrosa
  • Ferides que tarden a cicatritzar
  • Infeccions freqüents

Davant d’aquests símptomes cal consultar al teu professional sanitari de referència (metge/essa, farmacèutic/a, infermer/a).

Si a més tens altres factors de risc com sobrepès, hipertensió arterial, colesterol alt, antecedents familiars amb diabetis, has tingut diabetis durant l’embaràs, tens més de 45 anys i no realitzes exercici de forma habitual, és important que demanis hora immediatament en el teu centre de salut.

Com podem prevenir la Diabetis tipus 2?

Portant una alimentació saludable, evitar el sobrepès i l'obesitat  i practicant exercici físic de manera regular.

DIETA. Quin tipus d’alimentació és més recomanable?

La dieta és un punt clau en la prevenció. En primer lloc, és fonamental evitar el consum excessiu d’aliments i seleccionar-los correctament.

La dieta Mediterrània ha demostrat que redueix el risc de desenvolupar Diabetis.

Aquesta es basa en :

  • Utilitzar oli d’oliva com a principal font de grassa
  • Augmentar el consum de fruites, verdures, llegums, fruits secs i cereals integrals.
  • Consumir peix, carns magres i ous.
  • Consumir carn vermella en quantitats moderades
  • Evitar la ingesta excessiva d’alcohol, refrescos i begudes ensucrades.
  • Evitar els aliments precuinats i la brioixeria industrial.

El més adequat és recórrer a aliments poc processats, frescos, de proximitat i de temporada, i evitar els aliments rics en grasses trans (brioixeria industrial), o els sucres d’absorció ràpida, com els que contenen les begudes ensucrades, que s’han associat a un major risc de desenvolupar diabetis.

És recomanable distribuir els àpats en 5-6 preses diàries, perquè ajuda a disminuir l’impacte sobre les xifres de glucosa en sang, a la vegada que s’aconsegueix moderar la gana.

EXERCICI FÍSIC. Quin és el més adequat i cada quan?

Una activitat física adequada ajuda a controlar els nivells de glucosa a la sang. L’exercici ha de ser l’adient per a la condició física, l’edat i el tipus de tractament. Cal practicar exercici físic moderat durant com a mínim 30 minuts, de manera regular (cada dia si és possible) i s’han d’evitar exercicis poc habituals i excessius.

Qualsevol exercici físic és beneficiós. Els exercicis aeròbics, com caminar ràpid, anar amb bicicleta, nadar, són els que més quantitat de glucosa consumeixen mentre es realitzen, i per tant tenen un major efecte preventiu en la DM2.

En cas d’estar diagnosticat/da de Diabetis tipus 2 (DM2). Què cal saber?

La DM2 és una malaltia crònica que ara per ara no té cura però que es pot arribar a tenir ben controlada amb la medicació i modificant l'estil de vida. Per millorar la qualitat de vida i prevenir possibles complicacions (hipoglucèmia, hiperglucèmia, peu diabètic, retinopatia diabètica,...) cal seguir les següents recomanacions:

  • Pes. Cal controlar el pes periòdicament i ajustar-lo al pes ideal segons l’edat, el sexe i l’alçada. Mantenir un pes adequat és molt important.
  • Medicació. Pot ser que, per les característiques de la diabetis, s’hagin de prendre medicaments (insulina, hipoglucemiants orals o altres). Atès que es tracta d’una malaltia crònica caldrà pendre’ls sempre tal com ho indiqui l’especialista.
  • Compte amb els peus. Els peus són una part delicada de l’anatomia de la persona diabètica: qualsevol lesió per petita que sigui, pot donar lloc a trastorns greus. Cal revisar-los (vigilar si hi ha canvis de color de la pell,...), tenir una bona higiene (tallar les ungles rectes amb tallaungles) i anar al podòleg regularment. És important utilitzar sabates còmodes, flexibles i transpirables.
  • Autocontrol. Saber un conjunt de tècniques per conèixer el nivell de glucèmia és fonamental per assegurar-ne un bon control. El teu metge/essa t’indicarà el tipus de control que es pot fer a casa (freqüència, horari i modificació del tractament segons els resultats).
  • Dieta. Cal que sigui l’adequada al pes, l’ activitat física i el tractament que faci la persona diabètica. Ha de ser el més variada possible (dieta mediterrània) , cal repartir equilibradament els aliments al llarg del dia, i evitar passar estones llargues sense menjar.
  • Compte amb els ulls. Sovint, en el diabètic els ulls són un òrgan afectat. Per tal de prevenir les complicacions o posar-hi tractament si s’han produït, cal que vagi a es revisi els ulls almenys un cop l’any.
  • Exercici Físic. En cas de practicar exercici durant un temps prolongat, tingues en compte de prendre algun aliment ric en sucre, com pot ser una peça de fruita abans de començar.
  • La conveniència d’associar-se. Compartir informacions i dubtes, i assessorar-se adequadament, és fonamental per conèixer la malaltia i millorar la qualitat de vida. Pertànyer a una associació de persones diabètiques pot ajudar molt.
Recorda, el teu farmacèutic/a et pot ajudar a resoldre qualsevol dubte sobre la medicació en el tractament de la DM2, així com en relació a la malaltia.
MÉS VISTOS

Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE

Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.  Com tots sabem, és important reciclar correctament els ...

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsev ...

Com utilitzar correctament els inhaladors

Els inhaladors són la base del tractament de les malalties respiratòries com l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però només són ...