x

Consell Farmacèutic

Venda per internet i medicaments il·legals

Actualment, la venta per internet de medicaments d’ús humà i veterinari no subjectes a prescripció mèdica o veterinària ja és una realitat a les Oficines de farmàcia  i establiments comercials detallistes de medicaments veterinaris. 

Amb la finalitat de facilitar la identificació per part dels ciutadans de les webs legalment autoritzades per la venta de medicaments d’ús humà i/o veterinaris i reforçar la lluita contra els medicaments falsificats, s’utilitza un logotip (imatge adjunta), que en el cas dels medicaments d’ús humà ja s’ha aprovat per la comissió Europea.

Aquest espai web es considera una extensió “virtual” de la mateixa farmàcia  i establiments comercials detallistes de medicaments veterinaris . Per tant, l’actuació professional del farmacèutic en un i altre entorn, es troba afectat per les mateixes normes legals i deontològiques que regulen la seva tasca professional. Així doncs, es realitza amb totes les garanties de qualitat, seguretat i eficàcia.

Darrerament, estan sorgint diverses pàgines web i aplicacions mòbils de compravenda entre particulars que no compleixen aquestes característiques i, conseqüentment, als medicaments venuts els falten garanties sanitàries, de forma que el seu ús suposa un risc important per la salut.

Què són els medicaments falsificats?

Són aquells productes que han sigut fabricats, venuts o distribuits fora dels Canals legalment autoritzats. Per aquest motiu, els medicaments falsificats manquen de les necessaries garanties de qualitat, seguretat i eficàcia que únicament la cadena ininterrumpuda de professionals farmacèutics por garantir.

Tot i que es poden presentar amb l’aparença d’un medicament legal, cal remarcar que no hi ha cap garantia ni de la seva qualitat ni de la seva eficàcia.

Perquè suposen un risc per la salut els medicaments falsificats/il·legals?

Suposen un risc per a la salut, perquè poden:

 • Tenir una composició declarada en l’etiquetatge diferent al que hi ha en el contingut real. Els principis actius no declarats poden causar reaccions greus o mortals, sobretot si requereixen de mesures de precaució especials o tenen contraindicacions. També, en el cas de les persones grans que pateixen altres malalties, les quals poden patir interaccions amb els medicaments que prenen per tractar-les. La presència d’un simple excipiente no declarat  pot ser extremadament perillós per persones al·lèrgiques o intolerants.
 • No contenir cap principi actiu o contenir-ne una quantitat insuficient, i això fa que els medicaments no tinguin efectivitat.
 • Contenir un excés de principi actiu, la qual cosa els fa perjudicials.
 • Contenir impureses, altres principis actius o altres substàncies nocives o tòxiques.
 • Estar contaminats.
 • Estar adulterats.
 • Estar caducats, encara que a l'embalatge consti una data correcta de caducitat (possiblement manipulada).
 • No estar envasats correctament i, per tant, haver-se fet malbé.
 • No contenir a l’embalatge tota la informació necessària per garantir-ne l'ús segur.

Com podeu evitar riscos?

L'única manera d'evitar els riscos és comprar-los en els establiments regulats (farmàcies).

Les següents circumstàncies poden fer pensar que un medicament és falsificat:

 • Sense recepta mèdica quan en realitat en necessita  
 • Ofertes. L’ofereixen a un preu molt rebaixat com a ganga
 • Embalatge dubtós. Envàs amb poca qualitat o amb defectes molt evidents d’impressió, brut o descolorit, amb taques, sense elements de seguretat (hologrames, tintes de reflexió variable, segells de seguretat)...
 • Presentació diferents a l'habitual. Color, forma, olor, sabor, textura, ranures, símbols gravats... divergeixen de l’habitual
 • Sense l'efecte esperat. No és efectiu o bé provoca reaccions que no són les de sempre.
 • Caducitat i lot aparentment modificats 

Com podeu saber que la web on compreu medicaments sense recepta és legal?

Consultant el llistat de farmàcies autoritzades que poden vendre aquests medicaments (https://distafarma.aemps.es/farmacom/faces/sec/CCAA/listadoCCAA.xhtml), a través del lloc web de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, amb la col·laboració del Departament de Salut.

El logotip europeu comú permet identificar i verificar la seva autenticitat.

Fent clic en el logotip: s'accedeix al lloc web de l'autoritat competent corresponent i es pot verificar si la farmàcia figura a la llista pública i continuar amb la compra.

Davant la sospita o evidència d’un medicament falsificat, demaneu consell al vostre farmacèutic o farmacèutica.

 Accés al portal de la Generalitat de Catalunya d'alertes de Medicaments il·legals.

MÉS VISTOS

Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE

Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.  Com tots sabem, és important reciclar correctament els ...

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsev ...

Com utilitzar correctament els inhaladors

Els inhaladors són la base del tractament de les malalties respiratòries com l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però només són ...