x

NOTÍCIES

Més de 1.300 farmàcies de Catalunya ja poden realitzar tests d’antígens d’autodiagnòstic supervisats i registrar els resultats a La Meva Salut

  • Aquest servei, adreçat a persones asimptomàtiques i que no siguin contactes estrets, l’ofereixen les farmàcies de Catalunya que participen des del passat mes de juliol en el cribratge als professionals i participants del lleure educatiu d’estiu
  • Els resultats registrats tenen consideració de documentació clínica a tots els efectes per al CatSalut. Si l’usuari vol viatjar, haurà de comprovar segons el destí si l’informe clínic és suficient o si necessita el certificat COVID digital de la UE

Barcelona, 2 d’agost del 2021. Un cop aprovada la dispensació de tests d’antígens d’autodiagnòstic sense prescripció mèdica a les farmàcies, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya ha estat treballant amb el Departament de Salut per oferir als usuaris la seva realització supervisada a la farmàcia amb el corresponent registre del resultat a La Meva Salut i, alhora, contribuir a descongestionar els CAP.

Aquest servei, adreçat a persones asimptomàtiques i que no siguin contactes estrets, l’ofereixen les més de 1.300 farmàcies de Catalunya que participen des del passat mes de juliol  en el cribratge als professionals i participants del lleure educatiu d’estiu, ja que han superat la formació corresponent i han declarat complir els requisits necessaris. Consulta aquí les farmàcies participants.

Els resultats registrats, consideració de documentació clínica

En aquest cas, l’usuari assumeix el cost del test i els honoraris professionals per a la supervisió i registre per part del farmacèutic. Pel que fa als resultats registrats, tenen consideració de documentació clínica a tots els efectes per al CatSalut.

Tenint això en compte, els positius constaran com a diagnosticats de COVID-19, i els negatius tindran l’informe clínic negatiu. En aquest segon cas, si l’usuari vol viatjar, haurà de comprovar segons el destí si l’informe clínic és suficient o si necessita el certificat COVID digital de la UE. 

Així mateix, el Consell, juntament amb CatSalut, han consensuat diferents arbres de decisió per informar a l’usuari sobre com actuar davant els diferents escenaris que es puguin presentar, en funció de si es tracta de persones amb símptomes compatibles amb la COVID-19, de si són contactes estrets o de si donen un resultat positiu o negatiu.

La tasca d’educació sanitària del farmacèutic, fonamental per realitzar el test i contextualitzar resultats

Els farmacèutics, com a professionals sanitaris, disposen de formació i coneixement suficient per realitzar el test i contextualitzar els tests. Més concretament, és rellevant la tasca d’educació sanitària que poden desenvolupar a l’hora d’explicar a la població com i quan han de realitzar els tests , ajudar-los a interpretar els resultats adequadament i promoure l’autoresponsabilitat.  Per exemple, d’una banda, l’usuari ha de tenir clar com actuar davant un resultat positiu; d’altra banda, ha de ser conscient que un test amb resultat negatiu podria estar associat a poca càrrega viral, però no es descarta el contagi, i en cap cas l’eximeix de prendre les mesures de prevenció davant la COVID-19 (distància, mans, mascareta, ventilació i quarantena en cas de ser contacte estret d’un positiu).