x

NOTÍCIES

PSORIASI

La psoriasi és una malaltia crònica de la pell que pot afectar qualsevol part del cos, tot i que és més freqüent a colzes, genolls, mans, peus i cuir cabellut. Produeix lesions eritematoses de mides diverses, recobertes per escates i que van acompanyades, a vegades, de cremor i pruïja. S'estima que entre un 1 i un 3% de la població pateix psoriasi i que afecta per igual a homes i a dones.


La causa exacta de l'aparició de psoriasis no és coneguda i entre els possibles desencadenants que la fan aparèixer hi ha situacions d'estrès, ferides dermatològiques, algunes infeccions o determinats medicaments. Sembla clar que algunes persones tenen una predisposició genètica a patir aquesta malaltia (una tercera part de les persones amb psoriasis tenen antecedents familiars), però no vol dir de forma segura que arribin a presentar-la.

 

La psoriasi sol apareix entre els 15 i 35 anys però en ocasions pot manifestar-se a la infantesa, o a partir dels 50 anys. La psoriasi NO és una malaltia contagiosa ni es transmet per contacte amb les plaques de psoriasis. Afecta tant a la pell com a mucoses, i en ocasions s'associa a artritis.

Tot i els efectes negatius de la malaltia en la qualitat de vida de les persones que la pateixen, en la majoria de casos la malaltia no és greu: generalment els pacients afectats es poden tractar a l' atenció primària i d'altres no requereixen tractament. Només en casos de formes greus de psoriasis pot ser necessària l'hospitalització temporal.

La Psoriasi no té una curació definitiva. Hi ha diverses mesures a prendre per tal d'atenuar al màxim els seus efectes, i és important ser constant en els tractaments, que sovint són una combinació de medicació i mesures higiènico-dietètiques.
La psoriasis pot desaparèixer durant llargues temporades i, en alguns casos, durant anys.

 

COM ES FORMEN AQUESTES LESIONS?

 

En les persones sense psoriasi, les cèl-lules epidèrmiques maduren i es desprenen cada 25-30 dies. En les pells psoriàsiques, les cèl-lules de la pell presenten una velocitat anormalment elevada de renovació (cicles entre 3 i 6 dies). Això fa que s'acumulin capes de pell morta que es desprenen en forma d'escames. Les cèl-lules de la pell no maduren i no protegeixen adequadament, perdent humitat per les lesions.

 

FACTORS QUE PERJUDIQUEN LA PSORIASI I QUE PODEN AGREUJAR L'ESTAT DE L'AFECTAT.

 

v Traumatismes (ferides, cops, cremades solars...)
v Estrès psicològic
v Canvis hormonals (menstruació, embaràs, menopausa... ). En algunes persones els canvis hormonal poden provocar una millora.
v Processos infecciosos de la pell
v Processos infecciosos de les vies respiratòries
v Certs fàrmacs: sals de liti, indometacina, cloroquina, interferó alfa, betablocadors i antagonistes del calci.
v Excés de pes
v Consum excessiu d'alcohol.
v Factors ambientals (temperatures extremes, pols de ciments.. )

 

CONSELLS HIGIÈNICO-DIETÈTICS PER LA MILLORA DE LA SIMPTOMATOLOGIA DE LA PSORIASI

 

v La hidratació de la pell es fonamental per establir l'elasticitat i suavitat, disminuir la inflamació i la picor, i evitar els efectes atròfics dels tractaments tòpics amb corticoides. Per això, és important mantenir una ingesta de líquids adequada per garantir una correcta hidratació

v La dieta ha de ser variada i equilibrada, predominant el consum de peix blau i d'aliments rics en àcids omega -3 i omega -6, així com verdures riques en carotens. S'han d' evitar aliments amb greixos d'origen animal . L'obesitat influeix negativament en l'evolució de la malaltia.

v Evitar els factors que poden activar o empitjorar la malaltia (estrès, ansietat, tabac i el alcohol, betablocadors, AINE, antipalùdics i sals de liti i or).

v Prendre el sol (amb moderació i evitant les hores centrals del dia), ja que els raigs ultraviolats tenen acció antiinflamatòria.

v Prendre banys al mar, pel fet que els ions i sals que conté l'aigua de mar presenten propietats positives per a la pell.

v Es recomana l'ús de sabons pel cos molt suaus o locions netejadores sense sabó, escumants ni perfums. En psoriasis del cuir cabellut, es recomana alternar els xampús de tractament amb d'ús freqüent.

v Els banys d'aigua calenta amb extracte col-loïdal d'avena o blat i olis emol-lients calmen la picor i ajuden a la hidratació i al despreniment de les escates.



El 29 de novembre d'enguany se celebra el dia mundial de la psoriasis.
Acció Psoriasi celebra aquesta data organitzant unes Jornades Informatives sobre aquesta patologia que tindrà lloc a la sala d'actes col-legial (C/ Ultònia 13, 2n. Girona 17002) el proper dijous 25 de novembre a les 18 h. Si teniu interès a assistir a aquest acte podeu confirmar la vostra assistència a Acció Psoriasi. (Tel. 932 804 622 - psoriasi@pangea.org).