x

Consell Farmacèutic

Ostomies

Un estoma és l'abocament temporal o definitiu d'una víscera a la superfície cutània amb l'objectiu de permetre la sortida del contingut visceral. Al no contenir esfínter, es perd el control voluntari sobre les evacuacions (orina i femtes).
Segons l'òrgan afectat les ostomies es localitzen en llocs diferents i les evacuacions poden modificar el seu aspecte.
Tot això fa que hi hagi diferents dispositius per a les ostomies que cal conèixer per a millorar la seva eficiència.

Abans de parlar dels diferents dispositius, cal tenir en comte que és molt important realitzar una correcta higiene de l'estoma (net i sec) i cuidar la pell del voltant, ja que d'això dependrà el seu benestar i seguretat.

Per netejar bé un estoma, cal:

  • Eliminar de la pell les restes d'afluent (orina o femta) amb un mocador de paper.
  • Netejar la pell i l'estoma amb aigua, sabó neutre i una esponja suau, fent moviments circulars de fora a dins.
  • Assecar fent tocs amb una tovallola sense refregar. NO assecar amb assecador de cabell i, si existeix pèl, s'ha de tallar amb estisora, mai amb màquina d'afaitar.
  • Una vegada la pell neta i seca s'aplica el dispositiu.

Elecció del dispositiu mes adequat

  • Bosses tancades: per colostomies esquerres i amb femtes sòlides. Cal expandir la bossa perquè les femtes no quedin enganxades a la part de dalt de la bossa. Es canvien quan estan plenes (habitual és fer-ho 2-3 cops al dia).
  • Bosses obertes: per urostomies (amb vàlvula de buidat) i per colostomies dretes amb femtes líquides (amb pinça o velcro per tancar). Es poden buidar durant el dia, i s'han de canviar cada 24 h.
  • Segons el tipus de subjecció trobem: - Sistemes d'1 peça: l'adhesiu i la bossa formen una sola peça - Sistemes de 2 peces: 2 elements separats: el disc adhesiu i la bossa que se n'acopla. El disc es manté a la pell uns quants dies (2-3) i la bossa es pot canviar quan faci falta. Protegeixen la pell ja que permeten aïllar-la uns quants dies.
  • Hi ha DISCS plans i convexes. Els plans són per estomes amb mugró i els convexes per als estomes amb el mugró invertit, o en plecs cutanis. Els convexes són rígids i incòmodes ja que necessiten d'un cinturò per fer pressió i fer sortir el mugró a l'estoma. El disc convex mal usat pot provocar un prolapse de l'estoma.

Com escolllim el tipus de dispositiu? En funció del tipus de femtes i estat de la pell:

Femtes sòlides - Bossa tancada
Femtes líquides - Bossa oberta
Orina - Bossa urostomia
Pell en bon estat - Dispositiu d'una peça
Pell sensible o irritada - Dispositiu de dues peces

Totes les bosses porten filtres per a les olors, que perden el seu efecte si es mullen.

A l'inici cal escollir un dispositiu de gran diàmetre, amb bossa transparent i de dos peces, que anirem adaptant segons evolució, ja que durant els primers mesos el diàmetre de l'estoma es va reduint.
Per escollir el disc mesurarem el diàmetre de l'estoma amb la plantilla. Aquesta operació cal fer-la assegut o dret. Retallem l'adhesiu al diàmetre de l'estoma ajuntant-lo tot el possible (com anell al dit), per evitar que l'afluent entri en contacte amb la pell.

Retirem el film protector de l'adhesiu i el posem sobre l'estoma d'abaix cap a dalt.

La retirada serà de dalt cap abaix, lentament, mai de manera brusca i subjectant la pell amb l'altra mà.

En el cas de dispositius de dos peces, una vegada col·locat el disc, cal adaptar la bossa sense oblidar de tancar el dispositiu de seguretat, si en té. Per retirar la bossa, primer cal obrir la tanca de seguretat, si en té, separem la bossa del disc de dalt a baix i subjectant el disc amb l'altra mà.

CONSIDERACIONS

En el cas d'urostomies i ileostomies, l'afluent és molt irritant, per tant és important segellar perfectament l'estoma per evitar el contacte del mateix amb la pell periostomal.
Canviar l'adhesiu sempre que existeixi el mínim signe de filtració de l'afluent entre la pell i el dispositiu.
En les urostomies es pot connectar una bossa de 2 L per assegurar un descans ininterromput durant la nit.
La retirada brusca dels adhesius pot provocar irritació a la pell periostomal.

ACCESORIS

  • Plaques autoadhesives: es posa a l'estoma i a sobre el disc.
  • Pols d'ostomia: per a zones erosionades amb humitat. Una vegada seca la resta s'elimina amb paper absorbent, pressionant i aixecant el paper, sense fregar. La zona ha de quedar seca.
  • Resina modelable i pasta: permet segellar en zones centrals per a millorar el segellat i evitar les fuites. Es posa al disc.
MÉS INFORMACIÓ i CONSELLS : Fundación Ayúdate (900 504 704, ayudate@ayudate.es, www.ayudate.es)
La Fundación Ayudate és una organització benèfica d'assistència social que dóna servei a tot el territori de l'estat espanyol de forma gratuïta.

 

MÉS VISTOS

Els medicaments i el medi ambient_Punt SIGRE

Cadascú de nosaltres pot promoure actituds més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.  Com tots sabem, és important reciclar correctament els ...

Conservació dels medicaments que cal guardar en nevera. Recomanacions.

La conservació adequada dels medicaments és molt important perquè aquests mantinguin l’activitat farmacològica esperada. No es poden guardar a qualsev ...

Com utilitzar correctament els inhaladors

Els inhaladors són la base del tractament de les malalties respiratòries com l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però només són ...