x

NOTÍCIES

Salut, Educació i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya incorporen el Programa sobre el bon ús dels medicaments als centres educatius

La iniciativa pretén millorar els coneixements i les habilitats dels més joves en el maneig dels medicaments, entre ells dels antibiòtics.
El Programa s’impartirà en gairebé una trentena de centres educatius de l’àrea metropolitana de Barcelona i de Girona i començarà amb prop de 30 xerrades adreçades a uns 900 alumnes de 3r d’ESO.
Farmacèutics comunitaris guiaran aquestes xerrades orientades a potenciar el consum adequat d’antibiòtics, ja que combatre la resistència a aquests fàrmacs és una de les prioritats del Pla de Salut 2021-2025.

El Departament de Salut, conjuntament amb el Departament d’Educació i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), impartiran xerrades informatives a una trentena de centres educatiusde l’àrea metropolitana de Barcelona i de Girona amb la voluntat d’informar i aconsellar sobre el bon ús dels medicaments. La iniciativa s’emmarca dins el Programa d’educació sanitària sobre el bon ús dels medicaments (PESBUM) i consta de sessions impartides per farmacèutics comunitaris, per arribar directament als col·lectius més joves des de l’àmbit educatiu.

Les sessions, d’aproximadament una hora de durada i adreçades inicialment a uns 900 alumnes de 3r d’ESO, són de caràcter dinàmic i participatiu per ajudar les i els estudiants a comprendre i retenir els coneixements adquirits. Els centres seleccionats per participar en la prova han d’escollir un dels dos temes que ofereix el programa: “La importància de seguir bé els tractaments", que treballa aspectes generals sobre els fàrmacs, i “Què cal saber sobre els antibiòtics?”, amb l’objectiu de promoure’n un consum adequat i reduir, així, la resistència a aquests fàrmacs.

Les xerrades, impartides per farmacèutics comunitaris, tenen com a finalitat fer reflexionar sobre la salut i la prevenció, així com parlar dels beneficis i de l’ús dels medicaments amb l’objectiu que els estudiants apliquin allò que han après en situacions de la vida quotidiana. Situacions com per exemple què fer amb els medicaments caducats, com cal actuar davant d’un error de medicació o en quins casos no és necessari prendre antibiòtics.

El Pla de Salut 2021-2025 de Catalunya preveu potenciar el PESBUM a la farmàcia comunitària i l’educació de la població sobre el bon ús dels medicaments, específicament pel que fa al consum adequat dels antibiòtics.

Un programa d’educació sanitària en constant evolució

El PESBUM, Programa d’educació sanitària sobre el bon ús dels medicaments, neix el 2006 adreçat inicialment a les persones grans. En principi el programa estava dirigit pel Departament de Salut, en col·laboració amb l’Associació de Farmacèutics Rurals de Catalunya (AFRUC) i els col·legis oficials de farmacèutics de Lleida i Tarragona. Tres anys més tard es va estendre a tot el territori de Catalunya i, a partir de l’any 2014, el CatSalut n’assumeix la coordinació amb la col·laboració del Consell del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i els quatre col·legis oficials de farmacèutics de Catalunya. A partir del 2019 l’àmbit del PESBUM s’amplia a diferents franges d’edat i col·lectius de població. Des de 2014 s’han realitzat més de 1.900 xerrades, que han comptat amb la participació de prop de 34.000 persones. Les enquestes realitzades han mostrat un grau de satisfacció molt elevat per part dels assistents i un impacte sobre els hàbits d’ús dels medicaments.

Al següent enllaç trobareu la nota de premsa complerta publicada pel Departament de Salut, en relació al PESBUM en l’àmbit educatiu coincidint que avui, 18 de novembre, és el Dia Europeu sobre l’ús prudent dels antibiòtics:

https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/458402/salut-educacio-consell-collegis-farmaceutics-catalunya-incorporen-programa-sobre-bon-dels-medicaments-als-centres-educatius